• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Dit burgerhuis met witte kalksilicaatstenen gevel en smeedwerk met art-nouveau-inslag werd in 1913 ontworpen door de bouwkundige Emile Deleux. Opdrachtgever was de goudsmid Hendrik Van Coillie-Watcant, die toen in de Brabantdam 36 in Gent woonde.

Deze woning is een van de weinige vroeg-20ste-eeuwse ontwerpen in de straat, die verder wordt gedomineerd door een basisbebouwing van laat-19de-eeuwse neoclassicistische rijwoningen.

De rijwoning telt drie bouwlagen onder een pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. De lijstgevel is afgelijnd door een houten geprofileerde kroonlijst en heeft een gecementeerde plint die tussen de benedenvensters uitgewerkt is met breuksteenimitatie. Parement van witte kalksilicaatstenen, plaatselijk verlevendigd met beige kalksilicaatstenen. Horizontale indeling van de gevel door natuurstenen lijsten die de bouwlagen onderscheiden. Alle gevelopeningen zijn getoogd onder een versierde rollaag en bevatten vernieuwd vensterschrijnwerk. De gelijkvloerse verdieping is ingedeeld in drie traveeën. In de linkertravee zit de voordeur, met twee hardstenen treden, authentiek houten schrijnwerk met bovenlicht en met verfijnd smeedijzeren rooster in art nouveau. Rechts van de deur zitten twee identieke vensters met doorlopende, hardstenen onderdorpels. De bovengevel is als één geheel uitgewerkt, waarbij de centraal geplaatste vensters in een licht uitspringend gevelvlak zitten. Op de eerste verdieping geeft een vensterdeur, geflankeerd door zijlichten uit op een hardstenen balkon met decoratieve smeedijzeren balustrade in art nouveau. Daarboven zijn twee identieke gekoppelde vensters uitgewerkt boven een verdiepte borstwering.

De ontwerper gaf volgens de bouwplannen de woning een conventionele enkelhuisindeling mee. Via de voordeur betreedt men de inkomhal met trap. De rechtertravee wordt ingenomen door een voorkamer die in verbinding staat met de achterkamer, vermoedelijk respectievelijk de salon en de eetkamer. Achter de traphal is naast de koer een smallere lage aanbouw aanwezig waarin verschillende ruimtes, vermoedelijk de keuken, toilet en bergruimte, zijn ingericht. Van de bovenliggende verdiepingen zijn geen bouwplannen beschikbaar, er kan van uitgegaan worden dat zich hier de slaapkamers bevinden.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere gebouwen, G12, 1913/Q/1.

Auteurs: De Caluwé, Carlo; Janssens, Karolien