• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Dit burgerhuis werd in 1933 ontworpen in een neotraditionele stijl aansluitend bij de cottagestijl door architect Fritz Coppieters, en uitgevoerd door het bouwbedrijf Comptoir Immobilier Belge Des Flandres (CIB). De bouwaanvraag werd ingediend door Georges Duez, die toen in de Krijgslaan 28 woonde.

Het ontwerp van Coppieters past in het straatbeeld van de Jakob Heremansstraat dat voornamelijk bestaat uit middelhoge aaneengesloten interbellumbebouwing in baksteenarchitectuur. Waar de meeste woningen in de straat een lijstgevel hebben, in een naar art deco of modernisme neigende stijl, valt deze woning op door haar neotraditionele puntgevel. Ook de woning naar ontwerp van Charles Hoge op nummer 25 heeft een neotraditionele puntgevel. Deze woning is zeer representatief voor het oeuvre van Fritz Coppieters, die een sterke voorkeur heeft voor neotraditionele bouwstijlen, en die in villa’s en ruime burgerhuizen veruiterlijkt door het gebruik van rode of geel-blonde baksteen, hoge puntdaken en puntgevels. Opvallend bij dit huis, is dat bij een eerste gevelontwerp de kenmerkende puntgevel niet voorzien was.

De brede rijwoning telt twee traveeën en twee bouwlagen onder een leien mansardedak. De gevel staat op een hardstenen plint en is opgebouwd uit een oranje baksteenparement. Tweeledig gevelontwerp, met een deurtravee links afgewerkt met een puntgevel en een venstertravee rechts met een lijstgevel, beide afgelijnd met een geprofileerde houten kroonlijst steunend op zware trechtervormige consoles in de rechtertravee. Alle gevelopeningen zijn rechthoekig en bevatten vernieuwd vensterschrijnwerk.

Nadruk op de deurtravee met puntgevel. Op de begane grond eenvoudige deur en venster met rollaag; op de verdieping uitkragend gevelvlak met een natuurstenen aanzet op centrale console, en bakstenen, ruitvormig imitatievakwerk in de gevelpunt. Op de eerste verdieping een breed venster, in de topgevel is een kleiner zoldervenster. Deur met twee hardstenen treden en een voetschraper; houten vleugeldeur met deurroosters.

De venstertravee is afgewerkt door een bakstenen sierlijst onder de kroonlijst; op elke verdieping opengewerkt met een identiek, breed venster. Sobere houten dakkapel onder geprofileerde kroonlijst in het mansardedak.

De ontwerper gaf de brede woning volgens het bouwdossier een vrije interpretatie van een enkelhuisindeling mee, met twee brede traveeën en een trapkoker die tussen de voor- en achterkamers in de deurtravee zit. In de deurtravee betreedt men via de voordeur de inkomhal, met links aansluitend een spreekkamer, daarachter uitmondend in de traphal, die tussen spreekkamer en keuken zit. Achter de keuken werd een kleine lage aanbouw voorzien met wasruimte, toilet en berging. De gang loopt achter de traphal verder tot aan de achtergevel. In de rechtertravee zijn twee ruime woonkamers voorzien: het bureau van Duez langs de straatzijde en een eetkamer aan tuinzijde. Op de verdieping geeft de traphal uit op alle ruimtes, een kamer en salon langs de straatzijde en twee kamers langs de tuinzijde. In de achterbouw is een badkamer ingericht. Op de mansarde zijn twee slaapkamers aan straatzijde en twee bergruimtes aan tuinzijde voorzien. De woning is enkel onderkelderd in deurtravee.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen van particuliere woningen, G12, 1933/G/8.
  • MEGANCK L. 2002: Bouwen te Gent in het interbellum (1919-1939), onuitgegeven doctoraatsverhandeling, Universiteit Gent, Vakgroep Kunstwetenschappen, 52-53, 214.

Auteurs: De Caluwé, Carlo; Janssens, Karolien