Wederopbouwschuur

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

De wederopbouwhoeve met losse bestanddelen is gelegen op een groot perceel aan een haakse bocht van de weg (kruising Wijngaardstraat). Enkel de dwarsschuur (nok haaks op de straat) is gaaf bewaard. De nabijgelegen Duits-Britse bunker, op de locatie van de vooroorlogse hoeve, wijst op de ligging van de hoevesite in de frontlinie tijdens de Eerste Wereldoorlog. De hoeve is na de oorlog ten zuidwesten van de oorspronkelijke site, dichter bij de straat, herbouwd. Kenmerkend voor de schuur is de regionalistische baksteenarchitectuur met steunberen en getoogde muuropeningen onder baksteenstrek.

Ten westen van de wederopbouwhoeve zijn recente loodsen gebouwd. De boerenwoning met aanpalende stallen (nok parallel met de straat) werd rond 2012 vervangen door een recente woning.

Historiek

De vooroorlogse hoeve is op de Ferrariskaart (1771-1778) aangegeven als een site met twee achterin gelegen gebouwen met parallelle opstelling. De hoeve zonder naamsvermelding is gelegen midden een groot boomgaardperceel. Deze situatie is ongewijzigd op midden 19de-eeuwse kaarten. Op de Vandermaelenkaart (rond 1850) is de site aangeduid als "Candit troere Ferme", mogelijk een verschrijving van "Cab(aret) dit". De naam "Candit troere Hof" komt ook terug op Duitse militaire kaarten van de Eerste Wereldoorlog, terwijl Britse kaarten de hoeve aanduiden als "Goumier Farm".

Beschrijving

De dwarsschuur met geïncorporeerde stallen en wagenhuis is ten zuiden van het erf ingeplant. Het langgestrekte volume in donkerrode verankerde baksteen is gevat onder een zadeldak (rode mechanische pannen, nok loodrecht op de straat). De geknikte dakoverstekken rusten op houten modillons. De zijgevels zijn geaccentueerd met brede, schuin oplopende steunberen. De langse erfgevel is opengewerkt door een hoge rechthoekige schuurpoort (schuifpoort, ongeveer in het midden). Links van de schuurpoort steekt een lagere getoogde wagenhuispoort onder baksteenstrek en staltraveeën met een getoogd stalvenstertje onder strek en op bakstenen afzaat. Rechts van de schuurpoort kreeg de erfgevel een nieuw parement. De linker zijgevel, naar de straat gericht, is opengewerkt door drie getoogde staldeuren onder strek. In het gevelveld van de puntgevel steekt een getoogd laadvenster. De achtergevel is blind, op een staldeur en -venstertje na. Deels bewaard houtwerk, onder meer staldeuren met ijzeren hang- en sluitwerk.

Auteurs: Vanneste, Pol