Hoeve 't Langemarkcasteel

Beschrijving

Zogenaamd "'t Langemarkcasteel" volgens uithangbord. Hoeve, teruggaand op het voormalig tweemaal omwalde Langemarkkasteel, gelegen ten noorden ervan, zie aanduiding op Ferrariskaart (1770-1777) en op Vandermaelenkaart (1840-45). Volgens bewoners, tijdens de 19de eeuw in verval geraakt en vervangen door hoeve. Wederopbouwhoeve grosso modo teruggaand op regionale 19de-eeuwse hoevebouw, zie opstelling: losse bestanddelen gegroepeerd rondom een geasfalteerd erf, ten zuidoosten toegankelijk via deels gekasseide deels geasfalteerde erfoprit; boerenhuis (nokrichting parallel aan de straat), stalvleugel, paardenstal en dwarsschuur, respectievelijk ten zuidoosten, ten westen en ten noordwesten; aanplanting: siertuintje voor het boerenhuis; materialen: verankerde rode baksteen; pannen (mechanisch) en golfplaten zadeldaken; gecementeerde onderdorpels; houten latei boven rechthoekige schuurpoort, ijzeren I-balk boven kelderopeningen in boerenhuis; indeling: boerenhuis van vijf ongelijke traveeën en twee bouwlagen; stalvleugel met bakhuis en privaat; schuurvleugel met wagenhuisgedeelte rechts.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine