erfgoedobject

Vastleggingshagen en houtkanten op molenbelt

landschappelijk element
ID
307551
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/307551

Beschrijving

De hagen en houtkanten, afgewisseld met enkele opgaande bomen waaronder een oudere robinia en struweelvormende struiken, vormen een merkwaardige begroeiing op een overgebleven molenbelt genaamd 'Den Dam'. De begroeiing, bestaande uit onder meer sneeuwbes, haagliguster, éénstijlige meidoorn, sleedoorn, veldiep, hazelaar, gewone vlier, gewone es, zoete kers en zomereik, is deels aangeplant en deels spontaan ontwikkeld en beheerd als vastlegging van de molenbelt en de holle wegenstructuur van de Kleimolenstraat en de Oudepontstraat. Op de molenbelt komen merkwaardige looppaadjes voor van waarop de vastleggingshagen worden onderhouden. De vroegere 'Cleymolen' of 'Molen Ter Cleye' wordt voor het eerst vermeld in een pachtcontract uit 1442. Blijkens fotodocumenten was het een houten standaardmolen, aanvankelijk met open, later gesloten voet. De molen werd in 1927 afgebroken.

  • DESPRIET Ph. 1978: Inleiding tot de geschiedenis van Kaster, De Leiegouw 20, 359-367.
  • t'KINT J. S.D.: Den Dam bovenop den heuvel, het verhaal van een inboorling - ergens in Vlaanderen waar de bermen liggen 1935-2018, 4 ongepubliceerde boeken, Kaster

Auteurs: Himpe, Koen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Landelijke interbellumwoning

  • Omvat
    Opgaande robinia op molenbelt


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Vastleggingshagen en houtkanten op molenbelt [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/307551 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.