Werkplaatsen van het Hoger Rijksinstituut voor Technisch en Handelsonderwijs

Beschrijving

De plannen voor de werkplaatsen van het Hoger Rijksinstituut voor Technisch en Handelsonderwijs in Gent werden in 1976 opgemaakt door de Brusselse architecten Raoul Brunswyck en Odon Wathelet. De bouwvergunning werd in maart 1979 afgeleverd. De gebouwen maken nu deel uit van de Campus Schoonmeersen van de Hogeschool Gent.

Architecten Raoul Brunswyck en Odon Wathelet waren gevestigd in Ganshoren en zijn de ontwerpers van een hele reeks modernistische woningen en flatgebouwen in de hoofdstad. In Gent bouwden ze tijdens de tweede helft van de jaren zeventig eveneens de faculteit van Economische Wetenschappen aan de Hoveniersberg.

De werkplaatsen van het Hoger Rijksinstituut vormen een groot complex van twee bouwlagen op grosso modo vierkant grondplan met opvallende, brutalistische vormgeving. Kenmerkend zijn de monumentale schuine muurvlakken op de hoeken, bekleed met betonpanelen met fijne, verticale groeven, afgewisseld met tussenliggende gevelvlakken bedekt met kunstleien en doorbroken door lange bandvensters.

De toegang tot het complex bevindt zich aan de zuidkant, aan een zijweg van de Valentin Vaerwijckweg, en wordt aan de oostkant gemarkeerd door een opvallend, sculpturaal uitgewerkt, gevelhoog element in beton, dat verschillende waterspuwers omvat, met een waterbekken aan de basis.

Op de hoeken van het complex bevindt zich volgens de plannen telkens een grote werkplaats op vierkant grondplan. Blok I, ten westen van de ingang, was bestemd voor mechanica, blok II ten oosten van de ingang voor elektriciteit, blok III ten noorden van blok I voor metallurgie en tot slot blok IV, ten noorden van blok II, voor openbare werken. Centraal tussen de vier blokken ligt een kleine binnentuin op rechthoekig grondplan. Tussen blokken III en IV was nog een polyvalente zaal voorzien. De huidige indeling van het interieur is niet bekend.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1978/S/43:1 en 2.

Auteurs: De Houwer, Veerle