Pomp

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pomp

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Overijse

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Overijse

Beschrijving

Pomp gelegen op het einde van een doodlopende gekasseide steeg naast een voormalige brouwerij. Over de historiek van deze pomp is weinig informatie bekend. Volgens Denayer is deze pomp de voormalige "vrijheidsput". In archiefdocumenten duikt de naam voor het eerst op in 1689. Ook in een eigendomsakte van de 18de eeuw werd hij vermeld samen met de ernaast gelegen brouwerij of vrijheidscamme van Overijse.

Handpomp met vierkante blauwe hardstenen pijler met geprofileerde dekplaat en ijzeren pomparm. Het waterbekken bleef niet bewaard.

• DENAYER R. 1984: 750 jaar vrijheid Overijse. De Vrijheidscamme en de Vrijheidsput, Zoniën 8, 1, 32-42.

Auteurs: Verwinnen, Katrien