Meergezinswoning in art deco

Beschrijving

Meergezinswoning in art-decostijl gebouwd naar een ontwerp uit 1928 door de architect Alphonse Geenen, zie inscriptie in de voorgevel naast de voordeur. Opdrachtgever was de heer J. Bekeman, uitbater van het bekende “Hulstkamp” aan de De Keyserlei, een café-restaurant opgericht in 1907 door de Rotterdamse distilleerderij en likeurstokerij Hulstkamp & Zoon & Molijn. De werken gingen van start op 19 maart 1928. Van de weinig productieve architect Geenen zijn in Antwerpen een beperkt aantal conventionele, neoclassicistische burger- en winkelhuizen bekend uit de periode vanaf midden jaren 1880 tot begin jaren 1900. Meest opmerkelijk is zijn eigen woning in beaux-artsstijl uit 1912 aan de Van Putlei.

Het pand werd gerenoveerd naar een ontwerp door het bureau GLOBE architectuur & ruimte (architecten David Rombaut en Wim Van Opstal) uit 1998, vergund in 1999.

De rijwoning omvat drie traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. Voor de lijstgevel is een parement uit witte natuursteen toegepast, op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst en regelmatig van opzet, legt de compositie de klemtoon op de eerste verdieping. Deze wordt geritmeerd door drie driezijdige erkers met kroonlijst, die elk steunen op een gegroefde console onder de puilijst. De borstwering van de erkers is op de drie zijden versierd met vierkante bloemenmedaillons, mogelijk uitgevoerd in imitatie-natuursteen. Smeedijzeren balkonborstweringen in Lodewijk XVI-stijl vormen de bekroning. Verder korfboogdeur en rondboogvensters met lekdrempel op de begane grond, en rechthoekige deurvensters op de tweede verdieping. De gevelbeëindiging bestaat uit een attiek met architraaf, in de middenas geaccentueerd door een gebogen pseudo-fronton met cartouche. Het schrijnwerk is vernieuwd: oorspronkelijk smeedijzeren vleugeldeur, houten schrijnwerk van de erkers met kleine roedeverdeling, en van de guillotine- en T-ramen met kleine roeden in het bovenlicht. Ook de oorspronkelijke smeedijzeren voortuinafsluiting is verwijderd.

Volgens de bouwplannen omvat het gebouw drie woongelegenheden, ontsloten door de gemeenschappelijke, zijdelings ingeplante inkom- en traphal. De begane grond omvat in enfilade het salon aangeduid als ‘rookzaal’ aan straatzijde, centraal de ‘hall’ mogelijk ingericht als cosy corner, en de eetkamer met in glas overdekt terras aan tuinzijde, waarbij achter de traphal de keuken aansluit. Beide bovenverdiepingen bestaat uit een (woon)kamer annex keuken aan straatzijde, centraal de badkamer, en twee (slaap)kamers aan tuinzijde. De kelder is opgedeeld in drie kolenkelders en drie bergkelders.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 961#9535-9536 en 961#1832.

Auteurs: Claeys, Inès