Het burgerhuis in beaux-artsstijl is in 1925 gebouwd in opdracht van de bediende Henri Vervoort. Uitvoerder van de werken was de aannemer François Vermeulen die vermoedelijk ook het ontwerp leverde. In 1923 had hij hogerop aan de Koninklijkelaan al een vrijwel identiek burgerhuis gebouwd in opdracht van August Vermeulen. Eveneens uit 1925 dateert een sterk verwant burgerhuis in opdracht van F. Dekkers aan de overzijde van de Koninklijkelaan.
François Vermeulen, aanvankelijk meester-stukadoor en later aannemer van openbare werken, vestigde zich in 1893 in de Zurenborgstraat (huidig nummer 48). Het aannemersbedrijf, concessiehouder van de Franse betonproducent Hennebique en het wandopbouwsysteem Lugino, werd in 1926 voortgezet onder de naam Gebroeders Vermeulen. François Vermeulen behoorde tot de initiatiefnemers van de verkaveling van de Koninklijkelaan door de Naamlooze Vennootschap voor Stadsuitbreiding, een afdeling van de in 1909 opgerichte Banque Anversoise de Fonds Publics & d’Escompte. Als allereerste vastgoedproject aan de Koninklijkelaan bouwde hij in 1913 voor eigen rekening het geheel van drie burgerhuizen Koninklijkelaan 51-55, ontworpen door architect Paul Stordiau, waarvan hij zelf het middenpand betrok.
Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel met een bekleding in imitatie-natuursteen, beantwoordt aan een klassiek, drieledig schema, ontleend aan het laat-classicisme. Het is opgebouwd uit een gedrukte, sokkelvormende pui met schijnvoegen en puilijst, de twee hoofdverdiepingen in kolossale orde afgewerkt met een klassiek hoofdgestel, en een lage attiekverdieping. Asymmetrisch van opzet, ligt de klemtoon op het brede zijrisaliet in de rechtertravee, dat over de hoofdverdiepingen wordt gemarkeerd door Ionische pilasters op consoles. Op de bel-etage een rechthoekige erker met gecanneleerde pilasters, die steunt op consoles met acanthusblad, op de tweede verdieping een drielicht met een smeedijzeren balkonborstwering. Verder rechthoekige muuropeningen, een inkomdeur en garagepoort met zijlichten op de begane grond, vensters met bewerkte latei, lekdrempel en onderdorpel op de hoofdverdiepingen. Het hoofdgestel is samengesteld uit een gelede architraaf, een fries en kroonlijst. De attiek is afgewerkt met een gekorniste houten kroonlijst op klossen. De smeedijzeren vleugeldeur en garagepoort versierd met rozetten zijn bewaard, evenals het traliewerk van de zijlichten en het houten vensterschrijnwerk.
Van de voortuinafsluiting met postamenten, ingezwenkt ter hoogte van de garage, zijn de smeedijzeren hekken op het raamwerk na verwijderd.
De plattegrond beantwoordt volgens de bouwplannen aan de typologie van de bel-etagewoning, met op de gedrukte begane grond de garage, wijn- en provisiekelders en de keuken. Bereikbaar via de inkomhal met steektrap, wordt de bel-etage opgedeeld door de centraal ingeplante traphal met bovenlicht en wc, ontdubbeld door de diensttrap. Het salon neemt de straatzijde in, de eetkamer met driezijdige erker de tuinzijde, geflankeerd door de office met 'monte-plats'. De tweede verdieping bestaat aan straatzijde uit een slaapkamer annex kleedkamer en badkamer met wc, en aan tuinzijde uit twee slaapkamers. Beperkt tot de halve bouwdiepte telt de attiekverdieping nog twee kamers.
Auteurs: Claeys, Inès; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Is deel van
Koninklijkelaan
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in beaux-artsstijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/307613 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Stad Antwerpen
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.