Neoclassicistische burgerhuizen met Chapellerie Gelaude

Beschrijving

Het hoekcomplex aan de Normaalschoolstraat 2 en Hofbouwlaan 1 is een samenstel van drie neoclassicistische burgerhuizen uit het laatste kwart van de 19de eeuw waarin sinds 1893 ook Chapellerie Gelaude gevestigd is.

Historiek

In 1893 nam Camiel Gelaude met zijn vrouw (De Wetter) een hoedenwinkel over in het huis aan de Normaalschoolstraat 2, die tot dan uitgebaat werd door weduwe Van Driessche. Het huis, dat een eenheid vormt met het hoekgebouw aan de Hofbouwlaan 1, dateert uit het laatste kwart van de 19de eeuw. De Normaalschoolstraat was immers voorzien als een verbindingsweg op het verkavelingsplan van de citadel dat circa 1875 opgemaakt werd door stadsarchitect Jean-Pierre Hofman. Na de Tweede Wereldoorlog werd de hoedenwinkel overgenomen door zoon Frans Gelaude (°1914) onder wie de winkel een commerciële bloei kende. In de jaren zestig waren er in Gent niet minder dan 36 hoedenwinkels (chapelleries) voor mannen. Naar aanleiding van dit succes werd in 1962 een nieuwe winkelpui gerealiseerd naar ontwerp van de Gentse architect Georges Aernaut, en midden jaren zeventig werd de winkel zelfs uitgebreid met een afdeling voor herenkostuums en -mantels in de aanpalende woning (Normaalschoolstraat 4). In 1999 nam de kleinzoon van Frans Gelaude de winkel van hem over.

Beschrijving

Het hoekcomplex aan de Normaalschoolstraat 2 en Hofbouwlaan 1 sluit aan bij de oorspronkelijke basisbebouwing in deze straten die bestond uit laat 19de-eeuwse neoclassicistische burgerhuizen, aan de Normaalschoolstraat vaak voorzien van winkelpuien. Het is een symmetrisch samenstel van drie woningen met drie bouwlagen onder zadeldaken (pannen). Op de kop, aan de zijde van de Citadellaan, bevindt zich één woning met een voorgevel van drie traveeën, en zijgevels van één travee aan de Normaalschoolstraat en aan de Hofbouwlaan. In het verlengde van deze zijgevels bevindt zich nog telkens één aansluitende rijwoning (gespiegeld ten opzichte van elkaar).

De sobere neoclassicistische gepleisterde gevels worden bekroond door een geprofileerde en verspringende houten kroonlijst op klossen met tandlijst. Pilasters zorgen voor een verticale geleding van de gevels, cordons en doorlopende vensterdorpels voor een horizontale, net zoals de imitatievoegen op de begane grond en op de hoekpilasters van de eerste verdieping. De gevelopeningen zijn getoogd en hebben een geriemde omlijsting, op de bovenverdiepingen met oren en op de eerste verdieping ook met een versierde sluitsteen in stucwerk. Het schrijnwerk van de vensters bestaat uit schuiframen op de begane grond en T-ramen op de bovenverdiepingen. Bij het huis aan de Normaalschoolstraat 2 wordt de begane grond gekenmerkt door een later ingebrachte, brede rechthoekige winkelpui met bovenlicht.

De hoedenwinkel bewaart grotendeels het historische interieur, met elementen uit het interbellum en uit de naoorlogse periode zoals de houten toonbank en vitrinekasten met metalen ladders.

• SLOSSE D. & PANIER D. 2018: De voortzetting: 20 Gentse huizen van vertrouwen in woord en beeld, Gent, 201-208.
  • VIAENE P. 2016: Winkelpuien te Gent van 1940 tot 1980, in: BONCQUET D. e.a., Verleidelijke vitrines, Gent, 193-228.

Auteurs: Vandeweghe, Evert