Kasseiweg Panisbornestraat

Beschrijving

De Panisbornestraat was in het verleden de hoofdstraat van het gehucht Panisborne (Budingen, Zoutleeuw) tussen Ransberg en de Roelbeek. Een deel van deze weg bestaat nog uit kasseien (340m lang, 280-300cm breed), verderop is het tracé geasfalteerd. Verschillende kasseisoorten werden als wegverharding gebruikt: een strook in petit granit, een gemengde strook porfier en een strook in Tiense kwartsiet. Voor de boordstenen overweegt petit granit, aangevuld met Tiense kwartsiet. De weg ligt op een helling. Waar de hellingsgraad het grootst is, vormt hij een holle weg met hoofdzakelijk es op de steile bermen. De Panisbornestraat komt als historisch tracé al voor op 18de-eeuwse kaarten.

• Algemeen Rijksarchief Brussel, Verzameling Kaarten en plattegronden in handschrift. Reeks I, nr. 2271: Figuratieve kaart van Budingen door landmeter Everaert, 1784, schaal 1:3006, Cartesius [online], https://search.arch.be/imageserver/topview.php?FIF=510/510_0002_000/510_0002_000_02271_000/510_0002_000_02271_000_0_0001.jp2 (geraadpleegd op 14 november 2019).
  • Atlas van de Buurtwegen 1843-1845: Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500, originelen bij de provincie Vlaams-Brabant, buurtweg nr. 7.

Auteurs: Verboven, Hilde