De Langestraat slingert van bij de spoorlijn Leuven-Tienen zuidwaarts over het plateau richting Bremt en Benedenheide. Van op de weg zijn er open zichten op de landbouwgronden rondom. De weg is gekasseid met overwegend Tiense kwartsiet met zones porfier en Petit Granit. De kasseiweg heeft een licht bolrond profiel en is afgeboord met Tiense kwartsiet en Petit Granit. Het wegdeel bij de huizen is heraangelegd wat zich uit in een ander kasseitype en een meer regelmatig legverband. Op het plateau is er sterke spoorvorming en verzakking en vervaagt de kasseiweg tot een zandweg maar duikt weer op bij de afdaling van het plateau in de holle weg. Hier overweegt de Tiense kwartsiet en loopt de kasseiweg tussen taluds met boskers, eik en hakhout van hazelaar. De weg kruist nog twee onverharde wegen, de Steenstraat en de Wolfberg (buurtweg 61) waarna de weg een scherpe bocht maakt en aansluit op de hoofdbaan naar Bremt. De kasseiweg liep oorspronkelijk rechtdoor, het begin van de onverharde weg hier heeft nog restanten van kasseien.
In het 17de-eeuws kaartboek van de abdij van Park te Heverlee wordt de weg aangeduid als ‘Kaekel Driesch straet’ en vormt de administratieve grens met Lovenjoul die is aangeduid met enkele (grens)palen. Het vervolg van de weg is 'Die Breede Straet'. Op de 18de-eeuwse historische kaarten staat de weg als deel van twee parallelle tracés die vanuit Lovenjoul zuidwaarts leiden naar het gehucht ‘Groote Heyde’. Op de Poppkaart wordt deze weg aangeduid als Langestraat. De kasseiweg maakt deel uit van het historisch netwerk van wegen die de verschillende dorpen en gehuchten onderling met elkaar verbonden en daarbij vaak de uitgestrekte dorpsakkers doorkruisten. In de loop van de 18de en 19de eeuw werden veel tot dan onverharde verbindingswegen gekasseid in functie van een beter rijcomfort. De Langestraat blijft onverhard tot de jaren 1930 wanneer delen worden gekasseid in functie van de toenemende bebouwing. In de loop van de 20ste eeuw verliest deze route naar Benedenheide aan belang ten voordele van de parallelle weg die door het centrum van Bremt loopt. Daarom wordt de kasseiweg ter hoogte van Bremt met een bocht afgeleid naar deze hoofdweg. De rest van het traject blijft in gebruik als landbouw- en losweg.
Auteurs: Verdurmen, Inge
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Is deel van
Bierbeek
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasseiweg Langestraat [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/307639 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.