Kasseiweg Kauterhof

Beschrijving

De kasseiweg Kauterhof ligt in het verlengde van Hauthem en verbindt Sint-Katarina-Hauthem met Hoegaarden. De kasseihelling van meer dan 1 km lang heeft een redelijk vlak profiel en een gemengde samenstelling met rechthoekige kasseien in porfier en grès (?) in halfsteensverband. Gekasseide goten zorgen voor afwatering en de weg is afgeboord met brede boordstenen in Petit Granit. De kasseiweg heeft het karakter van een holle weg en loopt tussen taluds die dichter bij de dorpskern aan weerszijden beplant zijn met een rij zomerlindes.

Historisch wegtracé

Op de 18de-eeuwse kaarten wordt de weg afgebeeld als deel van het uitgebreide wegennetwerk op het plateau tussen Meldert en Hoegaarden. Veel van deze wegen hadden een hol karakter en vaak ontstonden parallelle tracés in functie van een betere begaanbaarheid. Op de Poppkaart is er sprake van ‘Melderse Weg’ en Hougaerde straat’ en op de topografische kaart van 1873 is dit tracé duidelijk de hoofdverbinding tussen deze twee grote centra. Het belang van deze weg als transportroute blijkt ook uit het brede wegprofiel. Om erosie in de holle weg tegen te gaan en in functie van een verhoogd rijcomfort werd deze weg gekasseid in de loop van de 18de of 19de eeuw. Op de topografische kaart van 1864 is het tracé reeds verhard. De betonnen boordstenen werden later toegevoegd.

• Atlas van de Buurtwegen 1843-1845: Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, buurtweg nr. 7, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000), originelen berusten bij de resp. provincies.
  • Topokaart 1860-1873: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, terreinopnames 1860-1873, uitgegeven door het Krijgsdepot tussen 1865-1880, schaal 1:20.000, originelen in het Nationaal Geografisch Instituut, Kaartblad 32-7 (1864) en 32-8 (1869).

Auteurs: Verdurmen, Inge