is deel van de aanduiding als beschermd monument Veldkapel met winterlinde en omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
De Paardskerkhofstraat in het westen sluit aan op de Begijnenblokstraat in het oosten, beide kasseiwegen maken deel uit van het historisch netwerk aan wegen die het gehucht Overhem ontsluiten en verbinden met de omliggende dorpen en gehuchten.
Een oude winterlinde met veldkapel markeert het historisch kruispunt van oorspronkelijk zeven wegen ten noordwesten van het gehucht Overhem bij Meldert. De Paardskerkhofstraat is de kasseiweg die van bij het kruispunt oostwaarts leidt op de rand van het open akkergebied en met een scherpe bocht aansluit op de Begijnenblokstraat. Bij de bocht vervolgt de weg Babelom verder oostwaarts. De kasseiweg heeft een bolrond profiel en is aangelegd in Tiense kwartsiet met boordstenen in Petit Granit en Tiense kwartsiet. In de bocht snijdt de weg zich sterk in en krijgt het karakter van een holle weg met steile taluds met gemengd hakhout van onder andere hazelaar en eik. De bestrating met kasseien zou in het interbellum zijn gebeurd in functie van een beter rijcomfort en om erosie in de holle weg tegen te gaan. Het 17de-eeuws kaartboek van de abdij van Park te Heverlee vermeldt de weg naar het ‘Peerde Kerkck hoff’. De weg wordt ook aangeduid op 18de-eeuwse kaarten en de naam Peerdskerkhofstraat is zeker reeds in de 19de eeuw in gebruik. De kasseiweg maakte deel uit van het traject dat Bevekom via meerdere knooppunten van wegen met Hoksem en uiteindelijk Tienen verbond. De weg Babelom volgt nog deze historische route die parallel loopt met de Molenbeekvallei.
De Begijnenblokstraat is aangelegd met rechthoekige porfier kasseien in halfsteensverband. De weg is circa 3m breed en heeft een licht bolrond profiel. Langs weerszijden van de weg liggen boordstenen in Petit Granit. Op enkele plaatsen is de kasseiweg deels afgedekt met een asfaltlaag. De weg is een van de wegen die de dorpskern van Overhem uitmaken en die al aangeduid worden op de Kabinetskaart van de Ferraris. De straatnaam wordt al gebruikt op de Poppkaart en de weg verbindt het gehucht Overhem met de hoofdbaan tussen Meldert en Honsem. In de loop van de 19de eeuw werden veel wegen verhard, er werd voorrang gegeven aan de belangrijkste wegen in de dorpen en de verbindingswegen. Zo is de Begijnenblokstraat op de topografische kaart van 1893 reeds gekasseid in tegenstelling tot de Peerdskerkhofstraat die pas in de loop van de 20ste eeuw wordt verhard.
Auteurs: Verdurmen, Inge
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Is deel van
Meldert
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasseiwegen Paardskerkhofstraat-Begijnenblokstraat [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/307656 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.