Kasseiwegen Bronstraat-Hallestraat

Beschrijving

Twee bij elkaar aansluitende kasseiwegen op de grens tussen Booienhoven en Wilderen over een lengte van in totaal 360m. De 290-300cm brede Bronstraat is representatief voor een kasseiweg die homogeen in Tiense kwartsiet is gelegd, met boordstenen in porfier en Tiense kwartsiet. Verderop gaat de kasseiweg over in asfalt. De Tiense kwartsiet ligt er waarschijnlijk nog onder, maar het is niet duidelijk tot waar precies. Tot vỏỏr de parochierkerk St-Odolphus kan je het reliëf van de kasseien door het asfaltlaagje heen zien. Het korte gekasseide stukje van de Hallestraat ligt grotendeels in Tiense kwartsiet, afgewisseld met een strook porfier bij het spoorweghuisje. De weg sluit aan op de vroegere spoorweg Tongeren-Drieslinter, ook het fruitspoor genoemd, omdat hij belangrijk was voor het transport en export van fruit uit Haspengouw. De kasseiwegen liggen hier ook te midden een omgeving met laagstamboomgaarden.

Het traject van beide wegen is al goed herkenbaar op de Villaretkaart (1745). De verharding met kasseien dateert van de 20ste eeuw: tussen 1933-1957. Oudere straatnamen zijn Walenweg of Houtstraat voor de Hallestraat (1841), Kerkstraat voor de huidige Bronstraat. Die straatnaam verwijst naar de aanwezigheid van de Sint-Odolphusbron die in de Leugebeek uitwatert.

• Atlas van de Buurtwegen 1843-1845: Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000), originelen berusten bij de resp. provincies.
  • Topokaart 1860-1873: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, terreinopnames 1860-1873, uitgegeven door het Krijgsdepot tussen 1865-1880, schaal 1:20.000, originelen in het Nationaal Geografisch Instituut, Kaartblad 33-2 en 33-6 (1871).
  • Topokaart 1928-1950: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, tweede uitgave, terreinopnames 1928-1950, schaal 1:20.000, originelen berusten bij het Nationaal Geografisch Instituut, Kaartblad 33-2 en 33-6 (1933).
  • Topokaart 1949-1970: Topografische kaart van België, tweede basiskaart, eerste uitgave, terreinopnames 1949-1969, schaal 1:25.000, originelen berusten bij het Nationaal Geografisch Instituut, Kaartblad 33-2 en 33-6 (1957).

Auteurs: Verboven, Hilde