Kasseiweg Cl. Gregoirestraat

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Hoeve Janshoven: omgeving

Beschrijving

Van bij de wegkapel op de Wezerenstraat kruist een kasseiweg de Molenbeek en loopt naar het zuiden richting de 18de-eeuwse Hoeve Janshoven. De Clément Grégoirestraat loopt tussen de akkers en werd vernoemd naar de herenboer die zich hier vestigde in 1857.

De kasseiweg is aangelegd in regelmatige porfier kasseien in halfsteensverband met wat bijmenging van Tiense kwartsiet. Het wegprofiel is vrij breed en licht bolrond en begrensd door een opstaande boord. In de bochten zijn de oorspronkelijke boordstenen in Petit Granit nog bewaard. De kasseiweg passeert de hoeve en maakt dan een bocht om in een rechte lijn tot aan de ommuurde neogotische kapel te lopen. Ook de toegang en het erf van de hoeve Janshoven zijn gekasseid. Voorbij de bocht werden op de rand van de weg tegen de boord smalle betonplaten gelegd. Van op de kasseiweg zijn er open zichten op de landbouwgronden die aansluiten bij de herenboerderij.

Historisch wegtracé

In het 17de-eeuws kaartboek van de abdij van Park te Heverlee loopt deze weg van bij Walsbets langs de graanmolen op de Molenbeek naar Hoeve Janshoven om dan aan te sluiten op de weg ‘Van Janshoeffve naer Waesmondt’. Bij de hoeve Janshoven komen meerdere wegen samen die de hoeve verbinden met de omliggende centra zoals Walsbets, Velem en Wamont. Ook op de 18de-eeuwse kaarten is het duidelijk dat de hoeve gelegen in de beekvallei een belangrijk wegenknooppunt vormde. De kasseiweg wordt op de Poppkaart aangeduid als de weg van Walsbets naar ‘Jean Cour’ of Janshoven die via een stenen brug de Molenbeek kruist en grotendeels parallel blijft lopen met de beek.

Op de topografische kaart van 1871 staat de weg tot aan Janshoven aangeduid als gekasseid. Tegen 1885 is ook het vervolg van de weg tot aan de kapel gekasseid. Ook het tracé tussen Janshoven en de weg naar Wezeren werd reeds vroeg verhard. De aanwezigheid van de hoeve Janshoven speelde duidelijk een grote rol bij de keuze voor verharding eind 19de eeuw waarbij de focus lag op ontsluiting van de hoeve enerzijds en de rol van de hoeve als wegenknooppunt anderzijds.

• Algemeen Rijksarchief Brussel, Kaarten en Plannen, reeks II, nr. 8186 Kaartboek van de abdij van Park te Heverlee (2). Joris Subil en Guillielmus Subil, beëdigde landmeters, gevestigd te Tienen, 1652-1663, schaal 1:11732, Cartesius [online], http://search.arch.be/imageserver/topview.php?FIF=510/510_1600_000/510_1600_000_08186_000/510_1600_000_08186_000_0_0003.jp2 (geraadpleegd op 13/12/2019).
  • Atlas van de Buurtwegen 1843-1845: Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, buurtweg nr. 6, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000), originelen berusten bij de resp. provincies.
  • Topokaart 1860-1873: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, terreinopnames 1860-1873, uitgegeven door het Krijgsdepot tussen 1865-1880, schaal 1:20.000, originelen in het Nationaal Geografisch Instituut, Kaartblad 33-5 (1871).
  • Topokaart 1879-1890: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, eerste uitgave: 1ste herziening 1879-1890, schaal 1:20.000, originelen berusten bij het Nationaal Geografisch Instituut, Kaartblad 33-5 (1885).
  • Topokaart 1928-1950: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, tweede uitgave, terreinopnames 1928-1950, schaal 1:20.000, originelen berusten bij het Nationaal Geografisch Instituut, Kaartblad 33-5 (1934).

Auteurs: Verdurmen, Inge