Marilandicapopulieren

Beschrijving

Langs de Rekkelingebeek in Deinze staan vijf opgaande ‘Marilandica’-populieren (Populus canadensis x ‘Marilandica’).

‘Marilandica’ is een oude populiervariëteit die kenmerkend was voor het Vlaamse landschap, maar steeds zeldzamer wordt. Ze behoren tot de Canadapopulieren die in de 18de en 19de eeuw ontstonden uit kruisingen tussen de inheemse zwarte populier en de ingevoerde Amerikaanse populier.
De ‘Marilandica’-populieren groeien veel trager dan recente populierenvariëteiten en hebben een opvallende, schuine groeiwijze. Dit is een heel typerend kenmerk voor de variëteit en esthetisch gezien heel bijzonder. Maar net door deze eigenschappen werd de Marilandica voor exploitatie minder aantrekkelijk bevonden. Ten gevolge van de ontwikkeling van nieuwe variëteiten die een meer rechte stam hebben, sneller groeien en dus een hogere economische waarde hebben, werd deze boom steeds minder aangeplant.

Marilandica werd onder andere als beekbegeleidende beplanting aangeplant, zoals hier langs de Rekkelingebeek.

Auteurs: Schepens, Annelies; Vanmaele, Nele