Op 1 januari 1957 werd de nieuwe begraafplaats in de André Geryllaan in gebruik genomen. Het ontwerp was van de hand van architect Charles Schaessens. Op 5 juli 1960 ging de gemeenteraad over tot de officiële sluiting van het oude dorpskerkhof van Oostduinkerke. Tijdens het schepencollege van 23 november 1960 werd het overbrengen van de graftekens met eeuwigdurende vergunning gegund aan de aannemer gebroeders M. & M. Petit (Rodestraat 9, 8630 Veurne).
De begraafplaats ligt op de westelijke rand van de Oostvoortduinen. De grosso modo oost-west georiënteerde rechthoekige begraafplaats is omzoomd door een haag in combinatie met populieren en zeedennen. Het van oost naar west lopend hoofdpad en de haaks er op aansluitende zijpaden delen de begraafplaats op in rechthoekige percelen.
In de noordoostelijke hoek werden een Brits en Belgisch militair perceel ingericht.
In de zuidoostelijke hoek werden de graven met eeuwigdurende concessie samengebracht van het geruimde kerkhof. Het perceel biedt een overzicht van de verschillende graftypologieën en kunststijlen die gebruikelijk waren voor 1960. Het perceel wordt ten westen afgezoomd met een erelaantje van zeedennen. Daar werden een aantal opmerkelijke graftekens samengebracht waaronder Florizoone en Artan.
Het modernistische grafteken van de familie Florizoone werd opgetrokken uit beton en is van de hand van de beeldhouwer P(iet) Florizoone (1937-2015) uit Oostduinkerke. Het is een moderne interpretatie van het zerk-met-stèle type. Zerk en stèle lopen vloeiend in elkaar over terwijl de zerk onderaan verjongt waardoor het geheel lijkt te zweven. Op de stèle staan gestileerde menselijke figuren afgebeeld. Op de zerk ligt een kruis. Op de voet van de zerk staan de namen met geboorte- en overlijdensdatum vermeld van de bijgezette leden van de familie Florizoone. De namen zijn aangebracht in losse metalen letters.
Het grafteken voor de marineschilder Louis Artan werd ontworpen door Victor Horta in samenwerking met Charles van der Stappen.
Een ander opmerkelijk grafteken op de begraafplaats is de hardstenen grafzerk voor Jeanne Staquet (1908-1969). Het werd vervaardigd door de grafmaker ‘De Man en De Coene’ uit Nieuwpoort. Het grafteken wordt gekenmerkt door de doorlopende graftekst in opliggende letters die het volledige grafteken bedekt.
Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Mertens J. 2019: Gemeentelijke begraafplaats Oostduinkerke [online], https://id.erfgoed.net/teksten/313537 (geraadpleegd op ).
Gemeentelijk kerkhof met oorlogsgraven van Franse (monument in volksmond "Treese Bletters" genaamd), Engelse en Belgische soldaten. Achteraan, indrukwekkend grafmonument (arduin) van kunstschilder Louis Artan, naar ontwerp van baron V. Horta. Bronzen medaillon naar ontwerp van Chr. Vanderstappen en opschrift "Artiste peintre 1837-1890" op voorkant; dedicatie "Dit gedenkteken werd opgericht met tussenkomst van de Staat door zijne vrienden en vereerders" op zijkant. Monument verraadt Egypto-Syrische inspiratiebronnen.
Bron: DELEPIERE A.-M. & LION M. met medewerking van HUYS M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8n, Brussel - Gent.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Delepiere A. & Lion M. 1982: Gemeentelijke begraafplaats Oostduinkerke [online], https://id.erfgoed.net/teksten/313602 (geraadpleegd op ).