Geallieerde militaire post Ferme Popoff

Beschrijving

Bovengrondse betonnen militaire post bij de hoeve op adres Victorlaan 41. De bunker ligt op ongeveer 1400 meter ten zuidwesten van de Havengeul, op 1200 meter ten zuiden van het strand van Nieuwpoort-Bad.

Historische beschrijving

Betonnen bunker uit de Eerste Wereldoorlog, van geallieerde makelij. De bunker ligt bij een hoeve, die op Belgische militaire stafkaarten uit de Eerste Wereldoorlog werd aangeduid met Ferme Popoff. De bunker lag tussen de tweede en derde lijn van de eerste verdedigingslinie, tussen twee overdekte verbindingsloopgraven in. Langs de Victorlaan, die op militaire stafkaarten werd aangeduid met Route de l’Espérance, liep een smalspoor. Volgens een Duitse kaart van 25 november 1917 was bij deze hoeve een batterij opgesteld.

Beschrijving

Het betreft een halfcilindervormige bunker, die de vorm aanneemt van een zogenaamde elephant shelter. Dit type bunker werd opgetrokken aan de hand van gebogen gegolfd plaatijzers, ook wel gekend als elephant plates, waarop vervolgens beton werd gegoten. De buitenmuren van de bunker zijn voor zover zichtbaar gegoten tegen zandzakjes of zakjes aarde.

• Brussel, Koninklijk Legermuseum, Fonds militaire stafkaarten, Oost-Dunkerke (Plan Directeur – Canevas de tir), 20/1/1918.
  • Oostende, Archief Raversyde, Fonds militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Belgische kaart Région des Dunes (Plan directeur – Canevas de tir), 24/5/1917; Duitse kaart Stellungskarte f.d. Gruppe Nord, Blatt IX, 25/11/1917; Batteriekarte f.d. Gruppe Nord / Karte zum Rundbild von der Artl. Beobachtung auf dem Affenberg, 5/1918.

Auteurs: Decoodt, Hannelore