Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen van verankerde baksteen, onder zadeldaken (mechanische pannen), rondom een deels verhard erf; geasfalteerde zuidelijke erfoprit, de Kemmelbeek kruisend, en gemarkeerd door vierkante, bakstenen hekpijlers met gecementeerde piramidale bekroning. Tabaksast onder tentdak met "gek" ten zuidwesten. Recente loodsen ten zuidwesten en ten noordoosten van het hof. Boomgaard ten zuidoosten van het erf. Ten noordwesten, boerenhuis, in kern opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie jaartal in linkerzijgevel, evenwel verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog - voornamelijk de erfgevel - waarna hersteld, grosso modo naar oorspronkelijk uitzicht. Overkragend zadeldak rustend op houten modillons. Erfgevel met getoogde muuropeningen in een geel bakstenen omlijsting met strek; rechts opkamervenster boven twee dichtgemetselde kelderopeningen onder betonnen latei. Deels vernieuwd houtwerk. Rechtse zijgevel met sporen van twee dichtgemetselde korfbogige kelderopeningen. Interessante achtergevel zie beluikte en getraliede houten kloosterkozijnen onder rollaag en de gele bakstenen omlijsting, onder meer rondom en rechts van de deur en als bouwnaad tussen de tweede en derde travee Twee rechthoekige kelderopeningen met getralied houten (bol)kozijn, verdiept in getoogde omlijsting, onder linkse opkamer. Nieuwe rechthoekige houten deur in korfboogomlijsting. Linkse zijgevel met jaartal 1774 aangegeven door middel van gele bakstenen opgenomen in het metselverband. Geel bakstenen korfboogomlijstingen en muurvlechtingen. Ten zuidwesten, stalvleugel, in kern daterend van 1861, zie jaartal aangegeven door middel van gele bakstenen opgenomen in metselverband van linkerzijgevel. Voorts sterk aangepast, zie nieuw muuropeningen onder betonnen latei en bouwnaden in erfgevel. Recent aanbouwsel tegen rechterzijgevel, als verbinding met het boerenhuis.

Bron: DELEPIERE A.-M., HUYS M. & LION M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine