V2 inslag in domein Vrieselhof

Beschrijving

In het provinciaal domein Vrieselhof ligt ten zuidoosten van het fort van Oelegem de (vermoedelijke) krater van een V2 inslag.

In de eindfase van de Tweede Wereldoorlog vuurde het Duitse leger massaal langeafstandsbommen af op België, maar ook op Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië. In de typische taal van de oorlogspropaganda noemden de Duitse militairen de V1 en V2 ‘vergeldingswapens’, vergelding dus voor de geallieerde luchtbombardementen op hun steden. De Duitse V1- en V2-aanvallen begonnen al vanaf juni 1944 en gingen nog maandenlang door, ook na de bevrijding van september-oktober 1944. Ze troffen vooral de burgerbevolking. In totaal zouden ze in België alleen al 9000 slachtoffers maken.

De V2 was een onbemande raket, ontwikkeld door de Duitse fysicus en SS-officier Wernher von Braun en voor het eerst gelanceerd in september 1944, vanuit het toen nog bezette Wassenaar in Nederland. In Oelegem sloegen tussen 7 oktober 1944 en 30 maart 1945 in totaal minstens 23 V1 of V2 in. De locaties daarvan werden bijgehouden op kaart. De krater nabij de loopgraven stond daar niet bij. Mogelijk is hij van na de opmaak van de kaart. Serrien registreerde de inslag van een V2 nabij het Knodstraatje in Oelegem op 1 februari 1945, maar het is lang niet zeker of we deze locatie met de inslag mogen associëren.

De met water gevulde krater heeft een doorsnede van ongeveer 20m. Aan de rand ligt de enigszins hoger gelegen kraterlip, de opgeworpen aarde uit de krater die na de inslag weer neervalt. Ook al gaat het om een raketinslag, de krater blijft duidelijk kleiner dan de kraters van ondergrondse dieptemijnen uit de Eerste Wereldoorlog, zoals we die in Ieper en Heuvelland terugvinden.

Auteurs: Verboven, Hilde