Geallieerde militaire post Allée Verte

Beschrijving

Bovengrondse betonnen militaire constructie met bijhorende scherfmuur, ten oosten van de Zeemeerminnendreef, ten noorden van de Victorlaan. De bunker ligt op ongeveer 700 meter ten zuidwesten van de Havengeul, op ongeveer 1250 meter ten zuiden van het strand van Nieuwpoort-Bad.

Historische beschrijving

Bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken door geallieerde eenheden. De bunker is meer bepaald opgetrokken langs de Zeemeerminnendreef, die tijdens de Eerste Wereldoorlog werd aangeduid met Allée Verte. De bunker lag tussen de eerste en tweede verdedigingslijn van de eerste linie.

Beschrijving

Betonnen militaire constructie met scherfmuur aan noordoostelijke zijde. Op het dak groeit gras, mogelijk tijdens de oorlog aangelegd ter camouflage. Aan de zuidwestelijke achterzijde zitten vensteropeningen. De bunker zou uit één binnenruimte bestaan, die via twee toegangen bereikt kon worden.

• Brussel, Koninklijk Legermuseum, Fonds militaire stafkaarten, Oost-Dunkerke (Plan Directeur – Canevas de tir), 20/1/1918.
  • Informatie verkregen van Tristan Cools (26 september 2019).

Auteurs: Decoodt, Hannelore