erfgoedobject

Marilandicapopulieren langs de Maaigemdijk

landschappelijk element
ID
307746
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/307746

Beschrijving

De statige, kromme bomen langs Maaigemdijk zijn een oude populierenvariëteit, met name Marilandicapopulieren (Populus canadensis ‘Marilandica’).

Deze bomen werden vaak aangeplant langs perceelsgrenzen, als rivierbegeleidende beplanting of langs beken. De Marilandicapopulieren groeien veel trager dan recente populierenvariëteiten. Ze hebben een typerende schuine groeiwijze die hier wordt weerspiegeld in het water. De bomen vormen een geheel met de oude Leie en zijn door vele schilders en fotografen vastgelegd.

De Marilandicapopulieren behoren tot de groep van Canadapopulieren die in de 18de en 19de eeuw ontstonden uit kruisingen tussen de inheemse zwarte populier en de ingevoerde Amerikaanse populier. De beste variëteiten werden verder gekloond in functie van de houtopbrengst. Deze oude populiervariëteiten kwamen vroeger talrijk voor en waren karakteristiek voor het Vlaamse landschap. Nu zijn ze echter zeldzaam geworden.


Auteurs :  Schepens, Annelies, Vanmaele, Nele
Datum  : 24-02-2020


Relaties

  • Is deel van
    Astene

  • Is deel van
    Kasteeldomein van Ooidonk en Leiemeersen


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Marilandicapopulieren langs de Maaigemdijk [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/307746 (Geraadpleegd op 18-06-2021)