Dreef met doorgeschoten haag en kapelboom

Beschrijving

Het pad door de Gallatasbossen wordt geflankeerd door een aantal grote, opgaande zomereiken (Quercus robur). Doordat een groot deel van de oorspronkelijke dreefbomen bewaard zijn, is het dreefaspect hier nog goed aanwezig.

Waar het pad langs de rand van het bos loopt, bevindt er zich -tussen de zomereiken- ook een oude beukenhaag langs de weg. Door nalatig onderhoud is deze doorheen de jaren doorgeschoten. Op de hoek van het uiterste bosperceel richting Doomkerke staat de grootste zomereik uit de dreef. Mogelijks fungeert deze boom als hoekboom. In de zomereik is tevens een houten, blauw geschilderd boomkapelletje bevestigd, met daarin een beeltenis van Jezus aan het kruis. Vanaf deze plek heeft men ook een zicht op de kerk van Doomkerke.

De dreef maakte deel uit van het ontginningslandschap rond "Goed te Gallatas".

• Atlas van de Buurtwegen 1843-1845: Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000), originelen berusten bij de resp. provincies.
  • VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39 (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Schepens, Annelies