Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer V. Schokeel, naar een ontwerp door Charles Dens uit 1901. Het gebouw is representatief voor het rijpe oeuvre van de architect, die actief was van omstreeks 1870 tot omstreeks 1915. Hij liet een veeleer conventioneel oeuvre na, dat hoofdzakelijk uit burgerhuizen en winkelpanden bestaat, zowel in neoclassicistische stijl als met invloeden van de neo-Vlaamserenaissance.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, leien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op alle bouwlagen, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en cordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas die uitmondt in een dakkapel. Een rechthoekige erker markeert de eerste verdieping, verrijkt met composiete colonetten, acanthusblad en vruchtenchutes op de voluutconsoles, en gietijzerwerk in de borstwering en als balkonbekroning. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit rechthoekige muuropeningen. Deze hebben geprofileerde dagkanten op de begane grond, en vlakke omlijstingen op de bovenverdiepingen. De eerste verdieping onderscheidt zich door gietijzerwerk in de borstwering, de middenas van de tweede verdieping door een fronton van voluten. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroonlijst op voluutconsoles en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Markante dakkapel met rondboogopening, pilasters, voluutvormige klauwstukken, een booglijst op gestrekte uiteinden, een rozet in het boogveld, een obelisk en bolornamenten als topstukken. Het originele houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard, evenals de gietijzeren voetschraper.