Architectenwoning Henri Frans Van Steenbergen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl naar een ontwerp door aannemer en bouwmeester Henri Frans Van Steenbergen uit 1901. De bouwaanvraag werd ingediend uit naam van de heer Daelemans, maar Van Steenbergen nam na de voltooiing gedurende enkele jaren zelf zijn intrek in de woning. Deze jongere broer van Martin Van Steenbergen, met wie hij aan het begin van zijn loopbaan kort samenwerkte, was in Antwerpen actief van de late jaren 1880 tot midden jaren 1920. Op het links aanpalende perceel bouwde hij in 1902 de woning Verzwijvelen, die aan hetzelfde type beantwoordt.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met enkelhuisopstand rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst en cordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het middenrisaliet. Geblokt en met diamantkoppen op de begane grond, wordt dit laatste in de bovenbouw gemarkeerd door ingediepte pilasters. Daarbij accentueert een driehoekig fronton op voluutconsoles de eerste, en een metopenfries de tweede verdieping. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen in geriemde omlijstingen met oren. Sluitstenen en smeedijzeren borstweringen onderscheiden de eerste, en onderdorpels de tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel vormt de gevelbeëindiging, samengesteld uit een gelede architraaf, een casementenfries met rozetpaneel of blokpatroon, en een houten kroonlijst op modillons en tandlijst, gekornist op uitgelengde, bewerkte voluutconsoles in middenrisaliet. De fraaie smeedijzeren inkomdeur en de houten guillotineramen van de benedenvensters zijn bewaard, evenals de smeedijzeren keldertralies en gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen beslaat de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda de begane grond, geflankeerd door de keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw.