Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl naar een ontwerp door de architect Charles Janssens uit 1897. Opdrachtgever was Alphonse Dullemans (1859-1907), echtgenoot van Marie Wouters (1859-1931). Tot het bouwproject behoorde ook het links aanpalende burgerhuis Van Geertstraat 18, dat in 1973-1974 volledig is herbouwd.

De woning Dullemans-Wouters behoort tot het vroege oeuvre van Charles Janssens, wiens loopbaan eind jaren 1880 van start ging. Uit de periode vóór de Eerste Wereldoorlog zijn zowel ontwerpen bekend in een conventioneel neoclassicisme als in een pittoreske neo-Vlaamserenaissance, de bouwstijl van één van zijn belangrijkste latere realisaties, het gemeentehuis van Edegem uit 1911. Samen met zijn zoon architect H. Janssens tekende hij in 1924 voor het kantoorgebouw in beaux-artsstijl van de verzekeringsmaatschappij Securitas op het Kipdorp.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met enkelhuisopstand en schijnvoegen op de begane grond rust op een hoge, bewerkte plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door de puilijst en cordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het middenrisaliet. Geblokt op de begane grond en met schijnvoegen hogerop, wordt dit laatste gemarkeerd door een entablement en balkons met balustrade en voluutconsoles. De cartouche boven het venster van de eerste verdieping draagt de initialen “DW” van het echtpaar Dullemans-Wouters. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen. Een cartouche met druiventrossen en wijnranken accentueert de inkomdeur in de rechter travee. De bovenvensters zijn gevat in geriemde omlijstingen met doorgetrokken imposten, balustraden op de eerste, en geblokte onderdorpels op de tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroonlijst op klossen en tandlijst, in het risaliet verrijkt met modillons, vormt de gevelbeëindiging. Het originele houten schrijnwerk van de vleugeldeur met siersmeedwerk en de vensters (guillotine- en T-ramen) is bewaard, evenals de smeedijzeren keldertralies en metalen jaloeziekapjes.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.