Duitse bunker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hollandstellung: deel Oost-Vlaanderen

Beschrijving

Betonnen militaire constructie in een bosje langs de Lichtstraat, op grondgebied Lokeren (Eksaarde).

Historiek

Deze bunker maakt deel uit van de 'Hollandstellung', een verdedigingsstelling die de Duitse bezetter vanaf 1916 langs de Nederlandse grens liet aanleggen uit vrees voor een geallieerde aanval vanuit het neutrale Nederland. Tussen de zee en Strobrugge (Maldegem) werd deze linie aangelegd door het 'Marinekorps Flandern'. Vanaf Strobrugge tot aan de aansluiting met de 'Stellung Antwerpen' in Vrasene werd de linie uitgebouwd door de Duitse landmacht.

Ten oosten van het Kanaal van Gent naar Terneuzen liep de hoofdlinie van de 'Hollandstellung' van Mendonk naar Vrasene, via Zaffelare, iets zuidwaarts tot ten noorden van Brug, via Eksaarde, Oosteindeken en Zwaanaarde naar Sinaai, vervolgens meer noordwaarts via de oostzijde van Stekene, om via Klemzeke en Sint-Gillis-Waas noordelijk langs Vrasene aan te sluiten op de 'Stellung Antwerpen'.

Qua densiteit lag het aantal bunkers in dit deel van de 'Hollandstellung' opmerkelijk lager dan ten westen van het kanaal Gent-Terneuzen. De kans op een geallieerde invasie in dit gebied van de Westerschelde was enerzijds kleiner. De verdediging kon hier bovendien ondersteund worden door inundaties in de Moervaartdepressie. In dit stuk van de 'Hollandstellung' zouden er volgens een Belgische naoorlogse inventarisatie 57 bunkers zijn opgetrokken.

Beschrijving

Betonnen militaire post met rechthoekig grondplan. De constructie is opgetrokken aan de hand van betonstenen. Het plafond is gegoten op een houten bekisting, versterkt met ijzeren profielen. Op het dak is aan noordelijke zijde een U-vormige borstwering opgetrokken, die te bereiken was via een betonnen trap en luifel centraal aan zuidelijke achterzijde. Er naast zijn er ook klimijzers tegen de achtermuur ingewerkt. Aan de achterzijde zitten twee toegangen, met bewaarde ijzeren deurelementen. Deze toegangen vormen de uiteinden van een gang. Centraal in de gang zit een deuropening naar de binnenruimte. In de binnenmuren van gang en bunkerruimte zijn nissen uitgewerkt. In de muur tussen de binnenruimte en gang zit telkens een opening ter hoogte van de buitentoegangen. Tegen het plafond van de binnenruimte zitten ijzeren haken.

• DECOODT H. 2018: Bunkers van de ‘Hollandstellung’ (Eerste Wereldoorlog), onuitgegeven criterianota, Agentschap Onroerend Erfgoed.
  • Informatie verkregen van Wim Verdegem (31 januari 2018).

Auteurs: Decoodt, Hannelore