Kasseiweg Keulenstraat

landschappelijk element

Beschrijving

De Keulenstraat is een 480m lange kasseiweg langs het kasteeldomein van Meldert. Twee kasseisoorten, met name Tiense kwartsiet en Gobertange, wisselen elkaar in stroken af. Waar de bebouwing aansluit bij de Meerstraat dekken stukjes asfalt de kasseien af, niet toevallig telkens voor een garageoprit. Daar ligt de kasseiweg er in slechte toestand bij. Voorbij de bebouwing verbetert de weg, ondanks de spoorvorming. Over een kort stukje (120m) neemt de Keulenstraat de vorm van een holle weg aan, met es, hazelaar en andere soorten in de bermen.

Op de topografische kaart van 1893 is voor het eerst te zien dat de weg verhard is tussen de Meerstraat en een nieuwe toegangsweg naar het kasteelgebouw. Wie goed toekijkt, merkt op het beginpunt van het gekasseide gedeelte van de Keulenstraat langs het kasteeldomein een onooglijk paadje in de wegberm. Het is niet gemarkeerd met een hek of hekpijlers, maar het was sinds het einde van de 19de eeuw wel één van de drie toegangen tot het kasteel.

De Keulenstraat is naar het gehucht Keulen genoemd, dat uit een tiental kleine, dicht bij elkaar gelegen huisjes bestond. In 1845-1850 liet graaf d’Oultremont, de toenmalige eigenaar van het kasteel van Meldert, het hele gehucht afbreken om de terreinen bij zijn kasteeldomein in te lijven.

• Popp 1842-1879: Atlas cadastral de la Belgique , publié avec l'autorisation de Monsieur le Ministre des Finances, schaal 1:1250, 1:2500, 1:5000, 1:7500, originelen in Koninklijke Bibliotheek, Kaarten en plans, 0381.
  • Topokaart 1890-1902: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, eerste uitgave: 2de herziening 1890-1902, schaal 1:20.000, originelen berusten bij het Nationaal Geografisch Instituut, kaartblad 32-7 (1893).
  • DENEEF R. 2008: Kasteeldomein van Meldert, in: Historische tuinen en parken van Vlaanderen - Zuidoostelijk Brabant - Haspengouw: Geetbets, Hoegaarden, Kortenaken, Landen, Linter, Tienen, Zoutleeuw, Brussel.

Auteurs :  Verboven, Hilde