Marilandicapopulier als hoekboom

Beschrijving

Op de hoek van de Heistraat en Spendelos te Mater staat een markante populier. Het betreft hier een 'Marilandica'-populier (Populus x canadensis 'Marilandica), een oude populiervariëteit die kenmerkend was voor het Vlaamse landschap, maar steeds zeldzamer wordt.

De boom is aangeplant bovenaan de helling, op de hoek van een weiland. Hij markeert daar de hoek van het perceel. Zo voorkwam men dat de bocht werd afgesneden of de helling zou eroderen en zo de perceelsgrens onduidelijk zou worden. Door zijn hoogte is de boom tevens een herkenningspunt in het landschap en door zijn locatie en omvang een beeldbepalend element in het straatbeeld. De omtrek van de boom meet 420 cm.

Auteurs: Schepens, Annelies