Drie Marilandicapopulieren op oude bosrand

• is gerelateerd aan beschermd cultuurhistorisch landschap Bos t’Ename

Beschrijving

Tussen Spendelos en Enamebos staan drie oude, opgaande populieren. De bomen staan op de perceelsgrens tussen enkele tuinen en een achterliggend weiland dat gelegen is in het beschermd landschap ‘Bos ’t Ename’. Op oude kaarten kunnen we zien dat dit perceel vroeger ook deel uitmaakte van het bos. Mogelijks zijn deze bomen relicten van de oude bosrand.

De populieren zijn aangeplant als perceelsrandbeplanting, met als functie het vastleggen van de kadastrale perceelsgrenzen. Geplant bovenaan een helling, voorkomen de bomen ook afspoeling of uitspoeling van hoger gelegen gronden (gebied is gevoelig is aan verglijdingen).

Het zijn drie 'Marilandica'-populieren (Populus x canadensis 'Marilandica'), een oude populiervariëteit die kenmerkend was voor het Vlaamse landschap, maar steeds zeldzamer wordt.

Het dikste exemplaar van de drie heeft een omtrek van 470 cm.

Auteurs: Schepens, Annelies