Rond het erf van een hoeve met boomgaard in de Heistraat (Mater) staat een gemengde haag als afsluithaag. Deze heeft wellicht een oude oorsprong. Op de Villaretkaart is op deze locatie reeds een erf aanwezig en op de kabinetskaart van Ferraris is een gelijkaardige configuratie van hoeve met erf, boomgaard en perceelsrandbegroeiing zichtbaar. Doorheen de tijd zijn wellicht vele haagplanten ingeboet, maar aan de straatkant vinden we nog een relict van een oude vlechthaag terug.
Het gaat hier om een haag waarbij de takken horizontaal geleid, gelegd en door elkaar heen gevlochten zijn om indringen te verhinderen en de veekeringsfunctie te verbeteren. Relicten van dit traditionele gebruik zijn zeldzaam geworden.
De oude exemplaren van deze gevlochten afsluithaag bestaan uit gewone beuk (Fagus sylvatica) en haagbeuk (Carpinus betulus).
- Villaretkaart 1745: Carte topographique de la partie de la Belgique comprise entre Gand et Tournay, Maestricht et Liège, levée par Villaret, Ingénieur du Roi, 1745-1748, schaal 1:14.400, originelen berusten bij het Institut National de l’Information Géographique et Forestière-Saint-Mandé (France), Chemise 292.
- Ferrariskaart 1771-1778: Carte de cabinet des Pays-Bas autrichiens levée à l'initiative du comte de Ferraris, 1771-1778, schaal 1:11.520, originelen berusten bij de Koninklijke Bibliotheek, Kaarten en plans, Ms. IV 5.627.