Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Guillaume Storms, naar een ontwerp door de Borgerhoutse architect François Janssens uit 1907.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een mansardedak (leien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met enkelhuisopstand en een geblokte begane grond, rust op een bewerkte plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en cordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de bel-etage gemarkeerd door een gebroken gebogen fronton en een balkon met doorgetrokken balustrade, beide op voluutconsoles. De rolwerkcartouche in het fronton draagt de initialen “GS” van de bouwheer. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters in geriemde omlijstingen en met doorgetrokken imposten. Een trigliefenfries markeert de begane grond, een balustrade en casementen tussen voluten de bel-etage, en een palmetfries de borstwering van de tweede verdieping. De gevelbeëindiging vormt een klassiek hoofdgestel, de fries met trigliefen en rozetten, de houten kroonlijst op modillons. De dakkapellen, in de bouwplannen met klauwstukken, een gebogen fronton en een diamantkopsleutel, zijn vereenvoudigd. Het houten schrijnwerk van de vleugeldeur, de guillotineramen op de begane grond, en de T-ramen op de bovenverdiepingen is bewaard.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.