erfgoedobject

Holle weg

landschappelijk element
ID
307966
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/307966

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld landschapsatlasrelict Muziekbos-Koekamerbos
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld landschapsatlasrelict Muziekbos-Koekamerbos
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

In het hart van het Muziekbos bevindt zich een holle weg. De weg is een oud tracé dat van het noordoosten naar het zuidwesten dwars door het bos loopt. De weg sluit aan op de Boekzitting in het noordoosten, passeert langs de site met grafheuvels en vervolgt in het zuidwesten als Muziekbosstraat richting Ronse. Deze weg is reeds terug te vinden op de 18de-eeuwse Ferrariskaart.

Doorheen de jaren heeft de holle weg zich diep ingesneden in de westelijke helling, langsheen het hoogste punt van het Muziekbos. Vanuit de zuidwestkant leidt de holle weg direct het bos in. Hier is de diepste insnijding in het reliëf terug te vinden en doorsnijdt de holle weg meerdere geologische lagen.

Verder naar het noordwesten loopt de weg parallel aan de hoogtelijnen en volgt zo het natuurlijke reliëf van het landschap. Aan de noordzijde van de weg ligt een verlaten zandgroeve. Op de top van de heuvel eindigt het ‘holle weg’-aspect, maar loopt het pad nog verder richting Boekzitting.

De weg behield zijn onverharde en holle karakter. De holle weg ligt volledig in het bosbestand, maar wellicht zijn er, omwille van de steile wanden van de weg en de erosie die hier plaatsvindt, minder bomen of struiken aanwezig. Hierdoor is de holle weg ook een meer open plek in het bos geworden, wat nog meer bijdraagt aan de beleving van dit opvallende, historische landschapsrelict. Dat er nog steeds erosieprocessen plaatsvinden, is te zien aan de scheefgegroeide bomen op de hellingen.

  • Ferrariskaart 1771-1778: Carte de cabinet des Pays-Bas autrichiens levée à l'initiative du comte de Ferraris, 1771-1778, schaal 1:11.520, originelen berusten bij de Koninklijke Bibliotheek, Kaarten en plans, Ms. IV 5.627.

Auteurs: Schepens, Annelies
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Muziekbos-Koekamerbos

  • Is deel van
    Ronse


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Holle weg [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/307966 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.