Gemaal Watering De Lege zijde

Beschrijving

Elektrisch aangedreven gemaal uit 1957 tussen de Olentgracht en de Zuidlede; behoort tot de Watering ten zuiden van Moerbeke op de grens met Eksaarde (Lokeren). Historisch is het pomphuis belangrijk in deze streek om de laaggelegen gebieden leefbaar te houden voor landbouw en bewoning.

Eenvoudig witgeschilderd bakstenen gebouw op een rechthoekige plattegrond onder een afgewolfd pannen zadeldak. In de zijgevel gecementeerde banden die verwijzen naar de cottagestijl. Voorst rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk. Tegen de westgevel is een hardsteen bevestigd met volgend opschrift: "1957/ WATERING/ DE LEEGE ZIJDE/ TWEEDE POMPGEMAAL/ Opgericht onder het bestuur van/ Van Winckel Jos. Dijkeraap/ Verhaegen Ray. Ont. Griffier/ Verniers Ph. Gezworene/ Coppieters TH./ Cusel P./ Tollenaere Th./ Van de Pitte Jos./ Wanzele M./Braeckman arch. Ir. Ontwerper/ Beaucourt Ad. Werkleider/ Wwe Verheye & Zonen aannemer/ Stork gebr. Pompen.".

Auteurs: Verwinnen, Katrien