Drie op stam gezette taxussen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Opvelp

Beschrijving

De parochiekerk Sint-Antonius-Abt in Opvelp dateert uit 1770 met rondom het volledig met een bakstenen muur omsloten kerkhof. De enige beplanting op het kerkhof bestaat uit een naaldboom en drie op stam gezette taxussen. De drie struiken hebben respectievelijke stamomtrekken van 314, 417 en 510 cm. De wintergroene taxus is een soort die volgens de traditie op of bij begraafplaatsen wordt geplant. Taxus zou door het feit dat hij een zeer hoge leeftijd kan bereiken en wintergroen is, symbool staan voor onvergankelijkheid en het eeuwig verder leven van de ziel na de dood.

Auteurs: Verdurmen, Inge