Kasseiweg Begijnenweg

Beschrijving

De Begijnenweg start in het gehucht Meer en draait vervolgens af naar het westen richting Bevekom. Deze kasseiweg werd heraangelegd in hoofdzakelijk Tiense kwartsiet waarbij de originele boordstenen vervangen zijn door langsstroken in beton. Het wegprofiel is 2m breed en redelijk vlak. De weg snijdt zich in het plateau in en loopt tussen de uitgestrekte akkers en groene bermen, deels met gemengde houtkanten met vlier en hakhout van es.

Op de 18de-eeuwse kaarten maakt deze weg deel uit van een netwerk van vaak holle wegen die de grote akkercomplexen ten noorden en ten westen van Meldert ontsluiten. De kasseiweg vormde toen een parallelle verbinding tussen Meldert en Bevekom, naast de meer zuidelijk gelegen hoofdweg of 'Grand Chemin'. Onderweg passeerde deze weg een kruispuntboom, de 'arbre' of 'epine' de Sainte-(H)Ermelinde'. Op de Poppkaart wordt de weg aangeduid als 'Kruissen' straat. In de Atlas der Buurtwegen spreekt men van de 'chemin des Croix Peteaux' die een breedte had van 5m.

In de loop van de 19de en 20ste eeuw werden veel onverharde wegen gekasseid. De wegen aansluitend bij de dorpskern kregen voorrang. Op de topografische kaart van 1893 is dit wegdeel reeds verhard.

• Atlas van de Buurtwegen 1843-1845: Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, buurtweg nr. 48, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000), originelen berusten bij de resp. provincies.
  • Topokaart 1890-1902: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, eerste uitgave: 2de herziening 1890-1902, schaal 1:20.000, originelen berusten bij het Nationaal Geografisch Instituut.
  • Vlaamse Landmaatschappij, Cultuurhistorisch jaaroverzicht 2017-2018, Brussel.

Auteurs: Verdurmen, Inge