Schermlindes bij hoeve 't Croonken

Beschrijving

Langs de straatkant werden bij de hoeve 't Croonken zes lindes geplant. Oorspronkelijk waren het er mogelijk zeven. De bomen zijn gekandelaard en van één linde is de top uitgebroken. De lindes hebben stamomtrekken van 191, 202, 214 cm rechts van de schuurpoort en van 214, 269 en 210 cm links van de schuurpoort. De lindes flankeren de grote dwarsschuur met stallingen en werden specifiek aangeplant als bescherming tegen weer en wind. De bomen staan zodanig georiënteerd bij de westgevels dat ze in de zomer als zonnescherm functioneren en ze de gebouwen met hun loverdak voorzien van schaduw en koelte. Ook beschermen de bomen het dak en de dakbedekking tegen stormwind en -regen uit het zuidwesten.

Auteurs: Verdurmen, Inge