Kasteel De Biest

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel De Biest

Beschrijving

Heden rusthuis van de Lierse gasthuiszusters, gelegen in een beboomd en grillig omgracht park op de grens met Lier, gebouwd in 1743 (zie gevelsteen) en na de Tweede Wereldoorlog, met verwijzingen naar het vroeger volume, herbouwd in 1948.

Bakstenen hoofdvolume van drie bouwlagen onder schilddak (kunstleien) met verwijzingen naar de neoclassicistische stijl, zie deuren in "klassieke" omlijstingen. Ten oosten neotraditionele en haakse vleugel met steunberen, ronde hoektorentjes, doorlopende banden en trapgeveltje met overhoeks topstuk. Diverse muuropeningen. Voorts recente aanbouwsels, onder meer kapel.

Auteurs: Steyaert, Rita