Kasseiweg Billighoutstraat

Juridische gevolgen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve Billighout met omgeving

Beschrijving

De Billighoutstraat loopt in het noorden van het gehucht Breisem en leidt naar de gelijknamige vierkantshoeve uit de 18de eeuw. Voorbij de Lourdeskapel wordt de weg een kasseiweg met gemengde samenstelling (porfier, Tiense kwartsiet). De weg heeft een licht bolrond profiel en loopt tussen boordstenen in kwartsiet. De Billighoutstraat wordt een holle weg en maakt een bocht van 90 graden om naadloos aan te sluiten op de toegangsweg tot de Hoeve Billighout. Deze rechte oprijlaan is 3m breed en aangelegd met kasseien en boordstenen in Tiense (?) kwartsiet.

De toegangsweg tot de hoeve dateert uit eind 18de of begin 19de eeuw en vervangt de oorspronkelijke toegang ten zuidwesten van de hoeve zoals te zien is op de Ferrariskaart. In de Atlas der Buurtwegen wordt de Billighoutstraat aangeduid als Hoefweg en Broekstraat. Eind 19de eeuw wordt dit tracé aansluitend bij het gehucht Breisem verhard. Als belangrijke ontginningshoeve van Breisem werd ook de toegangsdreef tot Hoeve Billighout mee gekasseid, wat de grote gelijkenis in materiaalgebruik verklaart. Het verlengde van de Billighoutstraat bleef een onverharde holle weg.

• Ferrariskaart 1771-1778: Carte de cabinet des Pays-Bas autrichiens levée à l'initiative du comte de Ferraris, 1771-1778, schaal 1:11.520, originelen berusten bij de Koninklijke Bibliotheek, Kaarten en plans, Ms. IV 5.627.
  • Atlas van de Buurtwegen 1843-1845: Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000), originelen berusten bij de resp. provincies.
  • Topokaart 1879-1890: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, eerste uitgave: 1ste herziening 1879-1890, schaal 1:20.000, originelen berusten bij het Nationaal Geografisch Instituut.

Auteurs: Verdurmen, Inge