Kasseiweg Denneboomweg

Beschrijving

De Denneboomweg is een landbouwweg die dwars over de kouter van Vissenaken loopt tussen de Vossekotweg en de Sint-Pietersstraat. Ter hoogte van de Vossekotweg is de weg gekasseid met vooral porfier en sporadisch Tiense kwartsiet in halfsteensverband. De boordstenen zijn bewaard en het wegprofiel is licht bolrond. De kasseien worden afgewisseld met enkele asfaltstroken en de samenstelling varieert van minder tot meer Tiense kwartsiet en zones volledig in Tiense kwartsiet inclusief de boordstenen. Voorbij de picknickbank is de kasseiweg heraangelegd in Tiense kwartsiet met hergebruik van de oorspronkelijke kasseien. De originele boordstenen zijn vervangen door langsstroken in beton. De kasseiweg is aangevuld met rechthoekige porfier kasseien en loopt tussen langsgrachten met open zichten op de omliggende akkers. Bij de kruising met de Breisembroekstraat gaat de kasseiweg over in een betonweg.

De kasseiweg is een historische exploitatieweg die werd aangelegd in de 19de eeuw in functie van de ontsluiting van de uitgestrekte akkers tussen Vissenaken en Breisem. In de Atlas der Buurtwegen wordt de weg aangeduid als 'Delleweg', een verwijzing naar het nabijgelegen akkerperceel 'De Del', met een breedte van 3,4m. Het rechte tracé wijst op het functioneel karakter van de weg voor landbouwdoeleinden. In de loop van de 19de en 20ste eeuw werden veel onverharde wegen gekasseid. De wegen aansluitend bij de dorpskern kregen voorrang. Als landbouwweg werd de Denneboomweg pas laat verhard, vermoedelijk in de tweede helft van de 20ste eeuw. De weg is nog steeds gebruik als exploitatieweg voor de omliggende akkers.

• Atlas van de Buurtwegen 1843-1845: Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, buurtweg nr. 48, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000), originelen berusten bij de resp. provincies.
  • Popp 1842-1879: Atlas cadastral de Belgique par Philippe Christian Popp, schaal 1:1250, 1:2500, 1:5000, originelen berusten bij Koninklijke Bibliotheek, Kaarten en plannen, nr. 0381.
  • Topokaart 1949-1970: Topografische kaart van België, tweede basiskaart, eerste uitgave, terreinopnames 1949-1969, schaal 1:25.000, originelen berusten bij het Nationaal Geografisch Instituut.

Auteurs: Verdurmen, Inge