Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Hoeve van het langgestrekte type, bereikbaar via ten oosten gelegen geasfalteerde en licht verharde oprit gemarkeerd door middel van een hek. Recente loods met aanleunende stal ten westen. Vaalt achter het boerenhuis. Aflijnende geplaveide stoep voor laatst genoemde; kasseien aan achterzijde. Drenkplaats, afgezoomd met knotwilgen en -populieren, en rest van een boomgaard ten noordoosten. Weiland ten zuidoosten.

Ten noordwesten, boerenhuis met links dwarsschuur + twee staltraveeën + vier traveeën tellend woonhuis + rechts opkamertravee, en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) met overstekende rand op houten modillons. Volgens de bewoners daterend van 1890. Verankerde rode baksteenbouw. Sporen van bouwnaad tussen stal- en woongedeelte, laatst genoemde met getoogde muuropeningen onder strekse latei: kelderopening met diefijzers rechts; beluikte vensters met geprofileerde wisseldorpel op arduinen lekdrempels; links venster ter vervanging van vroegere deur, zie bouwnaden; deur met verdeeld bovenlicht. Erboven, houten muurkapelletje met beeld van de Heilige Familie. Rechthoekige stalopeningen onder meer staldeur onder rollaag. Dwarsschuur met horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeting. Houten schuurpoort met deurtje, onder luifel. Aanbouwsels onder lessenaarsdak, tegen rechter zijgevel en achtergevel. Laatst genoemde met huis- en stalopeningen zie voorgevel.

Ten noordwesten, achter het boerenhuis, stalletje (varkens-) onder zadeldak (nokrichting loodrecht op het huis, Vlaamse pannen) daterend van 1870. Verankerde baksteenbouw. Ten noorden, achter het boerenhuis, bakhuis onder zadeldak (nokrichting loodrecht op het huis, mechanische pannen) van de eerste helft van de 20ste eeuw.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine