Site Flietermolen

Beschrijving

De Flietermolen, gebouwd in 1788, is een korenmolen, van het type bovenkruier, stenen bergmolen (beltmolen).

De molen werd in 1788 gebouwd door Jan de Walkiers, heer van Galmaarden. De grond hoorde toe aan de Armen van Tollembeek en werd op 29 februari 1788 in erfpacht gegeven.

De Flietermolen staat aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1842) als "Vlieter Molen", op de kaart van Vandermaelen (circa 1850) als "Slieter Molen" (bedoeld werd Flietermolen) en op de kadastrale kaart van P.C. Popp (circa 1855) als "Vlietermolen".

In 1954 werden de kap en het wiekenkruis afgenomen. Een dieselmotor nam de taak over. De vloeren van de molen werden vernieuwd. In 1976 werd de maalactiviteit stopgezet. De huidige eigenaar wou de molen nieuw leven inblazen en richtte in 2016 de Flietermolen cvba op. De molen werd gerenoveerd en maalvaardig gemaakt, de molenstenen en een Midget cilindermolen werden opgeknapt.

Momenteel rest nog een conische bakstenen witgeschilderde molenromp op een afgegraven belt met segmentboogvensters op een verticale lijn geplaatst. De molen is een driezolder. Aangedreven door een elektrische motor wordt thans gemalen met de gerestaureerde Midget cilindermolen (fijne witte bloem) en de molenstenen. Buiten staan nog oudere zelfscherpende molenstenen met gaten opgesteld.

De molen is gedeeltelijk ingebouwd door een aanpalend, later bijgebouwd, langgestrekt volume, thans magazijn, onder lessenaarsdak (golfplaten) met rechthoekige muuropeningen in de voorgevel.

Op de site staat de molenaarswoning van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak uit de jaren 1950.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle