Molen Laermans

Beschrijving

De Molen Laermans is een bewaarde molenromp die teruggaat op een korenmolen, gebouwd circa 1884, van het type bovenkruier, stenen grondzeiler. Deze molen kwam er als vervanging van een meer oostwaarts gelegen houten standaardmolen (molen De Wever) uit 1780, die omwaaide in 1881, en waarvan de molenaarswoning nog bestaat, gelegen nabij de hoek met de Hertenstraat (Molenhoek nummers 2-6).

De molen werd opgericht door Felix Laermans, bakker in Tienen. Een gevelplaat van blauwe hardsteen op de de romp met inscriptie 'F. Laermans/F. Kenis/1884' verwijst hiernaar. Tot in 1902 bleef de molen eigendom van de familie Laermans, nadien van de familie Wits. Nadat in 1922 (een andere bron meldt 1936) het wiekenkruis werd weggenomen, draaide de molen nog met behulp van een dieselmotor. In 1942 werd de molenkap verwijderd. In de loop van de tweede helft 20ste eeuw - eerste kwart 21ste eeuw geraakte de romp ingesloten door L-vormig opgestelde bedrijfsgebouwen en graansilo’s van de firma Voeders Wits nv. In 2019 vonden er verbouwingswerken plaats waarbij de silo’s verwijderd werden, de ingebouwde molen deels werd vrijgemaakt (invaart opnieuw zichtbaar) door afbraak van de aanpalende bedrijfsgebouwen en de molenaarswoning samen met een aanpalend volume sterk gerenoveerd werd.

Een gekasseide oprit leidt naar een achterin gelegen groot erf waar nog een conische bakstenen molenromp staat met segmentboogvormige muuropeningen op één verticale lijn geplaatst, en met steigergaten. Invaart met bewaarde houten poort. De houten zoldervloeren en dito steektrappen zijn nog aanwezig, alsook meelgoten en een zakkkenvuller. In de uitbouw achter de invaart bevindt zich een gerestaureerde dieselmotor van 'Vve Doom & Mahieu (Ieper)'. Het aanpalend gerenoveerd volume bewaart nog troggewelven op de benedenverdieping en een elektrisch aangedreven katrolsysteem op de verdieping.

De gerenoveerde molenaarswoning gaat terug op een dubbelhuis, gebouwd circa 1915 (zie datering in de als deurdorpel gebruikte molensteen). Voorts langgestrekte bedrijfsgebouwen onder zadeldaken (nok haaks op de straat, golfplaten).

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle