Molen Wits

Beschrijving

De molen Wits, gebouwd in 1894, is een bewaarde molenromp die teruggaat op een korenmolen, van het type bovenkruier, stenen grondzeiler.

De windmolen werd gebouwd door Louis Wits-Briessen, molenaar in Neervelp. In 1913 werd een benzinemotor geplaatst. In 1940 werden de kap en het gevlucht verwijderd.

Een gekasseide oprit leidt naar een achterin gelegen, conische bakstenen molenromp. De romp, voor de helft ingebouwd door een latere aanbouw onder plat dak, heeft segmentbogige muuropeningen op één verticale lijn geplaatst. Overdekte invaart met houten segmentboogpoort. De aanbouw heeft een rechthoekige ijzeren poort onder dito latei. De molen verkeert in een verwaarloosde toestand, onder meer verwering van de baksteen aan slagregenzijde. De zoldervloeren zouden nog aanwezig zijn.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle