Molen Van Houdt

Beschrijving

De Molen Van Houdt is een bewaarde molenromp die teruggaat op een korenmolen, van het type bovenkruier, stenen grondzeiler.

De windmolen werd in 1878 gebouwd door Frans Van Houdt-Veugelen, landbouwer in Scherpenheuvel. De kap en de maalinrichting zouden een eeuw ouder geweest zijn en afkomstig uit de streek van Brussel.

Sinds 1955 werd niet meer met de wind gewerkt, maar met een dieselmotor en werden kap en gevlucht verwijderd. Door een brand in 1998 werd de binnenkant vernield. De maalderij werd nadien verdergezet op nummer 185.

Momenteel rest nog een achterin gelegen (zijstraat van de Grote Steenweg) conische bakstenen molenromp met bewaarde invaart (korfboogpoort), getoogde vensters op één verticale lijn geplaatst en steigergaten. Open romp met quasi geen zoldervloeren noch binnenwerk.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle