Hoeve De Kerkure

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Kerkure

Beschrijving

Zogenaamd "De Kerkure", benaming sinds de Eerste Wereldoorlog in gebruik. Hoeve met losse bestanddelen, in de nabijheid van de Kemmelbeek. In de tweede helft van de 19de eeuw gebouwde hoeve met losse opstelling van verankerde, rode bakstenen gebouwen onder zadeldak (mechanische pannen) met oversteken - de rand op modillons (uitgezonderd bij boerenhuis), rondom een gekasseid erf. Boomgaard, afgezet met doornhaag, ten noorden. Drenkput deels omzoomd met knotwilgen en populieren ten zuidoosten. Volgens bewoners, deels vernield (voornamelijk bedakingen uitgezonderd het schuurdak) tijdens de Tweede Wereldoorlog, hersteld in 1941 waarbij ook de oorspronkelijke getoogde muuropeningen gewijzigd werden tot rechthoekige onder betonnen latei.

Ten noorden, boerenhuis van zes traveeën en anderhalve bouwlaag. Opkamer in achtergevel, zie beluikte kozijnvenster links. Rechts aanleunende stal met toegevoegd dakvenster onder overkragend zadeldak. Ten zuiden, koestal gedateerd 1873 door middel van gevelsteen in rechter zijgevel; toegevoegd dakvenster; linker gedeelte gebruikt als opslagruimte. Interieur overkluisd door middel van bakstenen troggewelven op I-balken; "tussenschotten" van blauwe Doornikse steen. Ten zuidwesten, paardenstal onder meer met links opslagplaats en privaat. Ten oosten, dwarsschuur met van links naar rechts aardappelkelder, dorsvloer, voormalige aardappelkelder en wagenhuis. Rechthoekige schuurpoort met schouderboogdeurtje, onder houten latei; getoogde staldeuren onder strekse latei en wagenhuisopening met houten hekken onder gebogen I-balk en rollaag. Radvormig uilengat in zijgevels. Ten noordwesten van boerenhuis, hopast onder zadeldak (Vlaamse pannen, trekschouw), circa 1920 heropgebouwd.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine