erfgoedobject

Fijnspar bij splitsing wegen

landschappelijk element
ID
308034
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308034

Beschrijving

In Kolmontbos slingert een holle weg van het zuidoosten naar het noordwesten. De holle weg splitst bij een solitaire fijnspar die op een heuveltje werd geplant. Het noordelijk tracé eindigt bij de hoogstamboomgaard ten westen van Kolmontbos. Het zuidelijk tracé draait af naar het zuidwesten richting de burchtruïne. Op de topografische kaart uit 1873 is een rondgang in Kolmontbos zichtbaar die deels de holle weg volgt en vervolgens afbuigt naar de ruïne. De aanplant van de fijnspar kadert vermoedelijk in de landschappelijke parkaanleg rondom het Kasteel van Kolmont in de 19de eeuw waarbij Kolmontbos en de ruïne werden geïntegreerd. De fijnspar werd als solitaire boom bij de splitsing van twee wegen geplant om dit punt te markeren. 

  • Topokaart 1860-1873: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, terreinopnames 1860-1873, uitgegeven door het Krijgsdepot tussen 1865-1880, schaal 1:20.000, originelen in het Nationaal Geografisch Instituut.

Auteurs: Verdurmen, Inge
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Kolmontbos

  • Is deel van
    Overrepen

  • Is gerelateerd aan
    Holle weg Kolmontbos


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Fijnspar bij splitsing wegen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308034 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.