Linde op Bortombe

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Tumulus Bortombe

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Tumulus Bortombe met omgeving

Beschrijving

Langs een veldweg dichtbij de Zoutpoortstraat ligt midden tussen de akkers de Romeinse tumulus 'Bortombe'. Deze grafheuvel met een diameter van circa 20-25 m was bebost, de bomen op de grafheuvel werden verwijderd maar de stronken bleven zitten om de archeologisch waardevolle bodem niet te verstoren.

Centraal op de top staat een imposante meerstammige linde. Deze boom bezit nog een oude stambasis (diameter circa 2 meter) met delen van de oorspronkelijke restwand van de voorgaande holle boom. Vanuit deze restwand en vanuit stamvoetopslag groeiden verschillende nieuwe stammen, die tegenwoordig opnieuw een mooie volle kruin vormen bovenop de tumulus.

Auteurs: Verdurmen, Inge