Windmolen Zeldenrust

Beschrijving

Zeldenrust is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (stellingmolen), gebouwd in 1986 (romp) en 1997 (gelaste roeden). De romp werd vervaardigd door de molenbouwers Adriaens uit Weert (Nederland), de gelaste roeden van 16,60 meter door Derckx uit Wessem (Nederland).

De molen wordt gekenmerkt door een hoge cilindrische bakstenen romp met segmentboogvormige muuropeningen en een Nederlandse kapvorm. De inrichting bestaat uit een molenas met vangwiel zonder kammen en een houten Vlaamse blokvang, een vang met vangtrommel, en op de begane grond één koppel kunststenen en haverpletter met riemaandrijving (elektrische motor). In de molen leidt een houten wenteltrap tot boven.

Auteurs: Vandeweghe, Evert